Draamahuone

 Draamahuone 


 

Blogissamme on tarkoitus kuvata miten draamahuone-intuitio toteutetaan. Tarkoituksemme on tuoda näkyväksi, miten intuitiota voisi havainnoida ja kokea draaman menetelmin. Jatkoblogissa mahdollisesti, miten itse toteutus onnistui.

 

Draamahuone voidaan toteuttaa erilaisissa työympäristöissä ja erikokoisissa tiimeissä, hieman tarpeesta riippuen. Tarve voi olla herännyt joko tiimin sisällä ja/tai kyseessä on jokin ulkoinen tiimin toimintaan vaikuttava asia tai muutos itsessään. Kyseessä voi olla tiimin sisällä syntynyt konfliktitilanne, toimialassa tapahtunut oleellinen muutos, äkillisen tilanteen vaikutus, strategian lanseeraus tai innovaatiopaja. 

 

Draamahuoneen tarkoituksena on herättää ajatuksia, aikaansaada näkökulmien avartumista, tilanneherkkyyttä, uskallusta kokeilla jotain erilaista ja kasvattaa luottamuksen lisääntymistä olemassa oleviin tiimeihin. Draamahuone tarjoaa erilaisen lähestymistavan esimerkiksi työyhteisön uudelleen organisoitumiseen ja edellyttää osallistujiltaan heittäytymistä sekä avoimuutta, että luottamusta kollegoihin. Draamahuoneessa kokeillaan, improvisoidaan ja aikaansaadaan impulsseja, joiden tarkoituksena ohjata ihmisiä hyväksymään aiempaa vahvemmin omat toiminnallisuutensa, niiden mahdollisia rajoitteita ja löytämään itsestään uusia puolia sekä hyväksymään asioiden keskeneräisyys ja nopeat suunnan muutokset, mitä työelämä meille enenevässä määrin tänä(kin) päivänä tarjoilee. 

 

Miksi draaman menetelmät olisivat hyvä tapa oppia intuitiota?

 

Ihmisen intuition käyttöasteet vaihtelevat kovasti eri tilanteissa. Kuinka valmis sinä olet näkemään asioita eri ajatusmallien kautta? Uskallatko luottaa siihen, mitä tuntemuksia sinulle asiasta tulee ja toimia sen pohjalta? 

Draamahuoneessa improvisoidaan ja heittäydytään pois mukavuusalueelta ja ollaan avoimia ympäristön impulsseille. Intuitiossa ja improvisaatiossa on hyvin samanlaiset lähtökohdat, jonka johdosta herätteitä voi suunnata molemmista lähtökohdista käsin ja käynnistää draamahuoneen toiminta.

 

Intuitiossa pitää uskaltaa katsoa asioita erilaisesta ja ehkä uudestakin näkökulmasta, jota myös improvisaatio tarjoilee. Improvisaatio tukee heittäytymistä asioiden ihmettelyyn, havainnointiin, testaukseen ja läsnäolemiseen epäselvyyden äärellä. Oli kyse sitten intuitiosta tai improvisaatiosta, kummassakin liiallinen varmuus lukitsee, eikä mahdollista flow’n mukanaan tuomia oivalluksia. Yksi älykäs intuitio- koulutuksen aikana kirkastunut rautalankaoivallus on, että intuitiossa on vain kyvyttömyyttä nähdä ratkaisuja ja improvisaatiossa on vain kyvyttömyyttä heittäytyä. Toiminnallisuutena improvisaatio mahdollistaa ongelman havainnoinnin ulkopuolelta käsin, kun taas intuitiossa pitää kyetä näkemään sekä itsensä että toiminta ongelman ulkopuolelta käsin.

 

Eroon tunnelukoista

 

Improvisaatio pakottaa meidät heittäytymään ja auttaa pääsemään pois tunnelukoista. Tunnelukkoja syntyy lapsuuden ja/tai nuoruuden haitallisista kokemuksista, ja ne voivat esiintyä esim. liiallisen voimakkaina tunteina suhteessa tilanteeseen tai vaikeuksina säädellä ja tunnistaa omia tunteitaan sekä valita itselle toimivaa tapaa muuttuvissa tilanteissa. Jos meillä on tunnelukot vahvasti päällä, ei improvisaatiotakaan synny, puhumattakaan, että antaisimme intuition johdattaa meitä eteenpäin. Jos voimakas tunne valtaa mielemme, intuitiossa tapahtuu oikosulkuja vastaavia tilanteita, jossa tilanne pysähtyy eikä etene. Improvisaation hyödyntäminen tukee tilanteeseen heittäytymistä ja kasvattaa avoimuutta intuitiolle ja sen tuottamille mahdollisuuksille.

 

Intuitio pääsee oikeuksiinsa tilanteissa, joissa pahimmillaan tietoa on liikaa ja samalla tietoa puuttuu. Kun tietoa on liikaa, päättely usein tukehtuu infoähkyyn. Jos käytössä on vain tiedon murusia, ei myöskään välttämättä kyetä toimimaan, vaan jähmetytään odottamaan lisätietoa, jota ei kuitenkaan tule säällisessä ajassa. Maailma ei kuitenkaan pysähdy odottamaan, vaan pyörii eteenpäin, kuten toimintakin.  Uskaltamalla käyttää intuitiota ja hyväksymällä liiallisen tiedon rajauksen ja/tai sen vähyyden, aikaansaadaan toimintaa ja vaikutuksia, jotka vievät eteenpäin. Intuitiota hyödyntämällä tiedostaa, että toiminta ei voi pysähtyä, vaan sitä säädetään ja kehitetään kokoajan. Improvisaatio tuo konkretiaksi ja näkyväksi, mitä voidaan saada aikaan heittäytymällä hetkeen, päästämällä irti totutusta ja antamalla hetken johdattaa eteenpäin. Sekä improvisaatiossa että intuitiossa tavoitellaan tunnesidosta, joka ei vedä eikä työnnä eri suuntiin.

Sekä intuitio että onnistunut improvisaatio ovat loppukädessä järjettömiä ajatuksia, jotka ovat rohkeasti uskallettu viedä loppuun!


                  Katri Tuomainen ja Hanna Nyrönen 

 

Kommentit

  1. Musiikillinen Draamahuonesovellus
    Intuitio vapauttaa luoviin ratkaisuihin. Musiikki-improvisaatio edellyttää heittäytymistä ja omien rajojen uskaltavaa ylittämistä. Musiikillinen ilmaisu voi toki olla taitavaa musisointia, mutta yhtä lailla myös improvisoitujen soittimien (pöytä, lattia, lasi, kuminauha, ihmiskeho jne.) ja ääntelyn tuottamaa ääntä, tai vaikka jonkin olemassa olevan musiikin esittäminen äänitteeltä (äänite musiikista, joka kuvaa tunnettasi / tilaasi). Musiikillinen intuitiivinen johtamiskokemus voi olla myös ihmisryhmän johtaminen ääntelemään / soittamaan ”kapellimestarin” johtaessa improvisoidusti.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Less is more – yhteystaidot työhyvinvoinnin avaintekijänä