Intuition esimiestyössä 


Työyhteisön kiireinen arki voi jättää meiltä paljon arvokasta tietoa pimentoon ja estää meitä kohtaamasta aidosti toisiamme. Arvostavan yhteyden luominen vaatii rauhallisen tilan mentaalisesti, tunteet ja ajatukset on ensin tuotava läsnäoleviksi, jotta niiden äärelle päästään ammentamaan syvempää tietoa.


Intuition käyttäminen esimiestyössä ja johtamisessa antaa mahdollisuuden saada tietoa, jota aikaisemmin ei ole pystytty saamaan. Toisaalta on hyvä  todeta, että intuitio voi myös johtaa harhaan. Eli intuitiota voi käyttää mutta siihen ei voi aina 100% luottaa. Intuition käyttäminen on arjessa mukana meidän kaikkien päätöksenteossa, jos sille annetaan tilaan. Intuitio ja tunneäly johtamisessa voidaan havaita mm. ulottuvuutta, joiden kautta kokonaisuutta voidaan lähestyä; itsetuntemus ja itsekontrolli, palveleminen, sopeutumisessa ja konfliktien hallinnassa, eläytymiskyvyssä, yhteistyötaidoissa ja kyvyssä valmentaa, kannustaa ja kehittää alaisia. Nykyisin monessa organisaatiossa on otettu käyttöön valmentavan  esimiestyön ja  johtamisen menetelmät ja intuitio on osa tätä. Merkittävimpänä seurauksena tunneälyn käytöstä johtamisessa voidaan nähdä henkilöstön luottamus johtajiin ja sitä kautta motivaatiotason kasvu, joka erityisesti muutosjohtamisessa korostuu. Viestinnän avoimuus sekä kuuntelu ja henkilöstön osallistaminen ovat avaimet tavoiteltuun muutosprosessiin ja muutokseen.  Työelämässä ns. asiantuntijaintuitio ohjaa paljon toimintaa ja teemme  paljon ratkaisuja sitä apuna käyttäen. Tämä on ilmee niin,että työskentelymme näyttää vaivattomalta ja työmme sujuu nopeasti, koska taustalla on asiantuntijuus ja kokemus. Tätä toimintaa voi olla vaikea reflektoida jälkikäteen, eikä sitä oikein osata selittää muille. 

Intuitioon liittyy itsetuntemus  eli se on kykyä ymmärtää itseään, yhdistää ja tunnistaa omia ajatuksia. Itsetuntemuksesta syntyy itsearvostus. Kun esimies kykenee arvostamaan itseään (puutteista huolimatta) hän voi aidosti olla hyväksyä ja arvostaa myös muita. Tämä luo työympäristössä luottamusta ja lisää aitoa yhteistyötä. 

Joustava mieli on avoin ja se mahdollistaa kyvyn onnistua työssä ja ihmissuhteissa. Tilanneäly ja kyky suhtautua epäonnistumiseen rakentavasti (empatia) samoin kuin kyky omien tunteiden näyttämiseen ja käsittelyyn ovat intuition rakennuspalikoita esimiestyössä.  


Vuorovaikutuksessa on monia tasoja ja parhaimmillaan lyhyessäkin hetkissä voidaan välittää toiselle ihmiselle tunne, että hän tulee kuulluksi. Kasvatusalalla toimimme monin paikoin asiantuntijoina, se on ammattiroolimme, jota esimiehenä luonnollisesti tarvitaan. 


Asiantuntijuus sopii moneen tilanteeseen, jossa tarvitaan suoria ehdotuksia ja vastauksia johonkin arjen pulmaan. Asiantuntijana vuorovaikutuksessa toimiminen jättää kuitenkin vastapuolen ajatuksille ja ideoille kohtuullisen vähän tilaa, joten tasavertaisempaan rooliin pyrkiminen on usein tarpeen. Tällainen tasavertainen asioiden ja mielipiteiden vaihto mahdollistaa molempien mielipiteiden ja ideoiden kuuntelemisen. 


Jos toiselle ihmisella halutaan avata laajempi foorumi, jossa hänen on mahdollista päästä rauhassa kertomaan syvempiä ajatuksiaan ja tunteitaan, on otettava tietoisesti “tyhjän pään” tila tai toisin sanoen avoimen position rooli. Tällöin rauhoitutaan ilmein, elein ja sanoin toisen ihmisen äärelle ja kuunnellaan. Rauhallisessa temmossa esitetyt avoimet ja tarkentavat kysymykset johdattavat vuorovaikutuksessa syvempiin ajattelun kerroksiin. Kiireettömyys antaa myös mahdollisuuden tarkkailla hienovaraisesti toisen nonverbaalista viestintää, äänenpainoja, energiaa ja kaikkea sitä tärkeää tietoa, jota me voimme parhaimmillaan vuorovaikutuksessa ammentaa. Näin toimien voidaan kohdata toinen ihminen aidosti ja arvostavasti kuunnellen sekä luoda syvää yhteyttä, kun hyödynnämme työyhteisön intuitiivista tietoa yhteiseksi hyväksemme.



Tässä Blogissa on pari mielenvoiman harjoitetta, joita voi hyödyntää esimiestyössä.

Harjoite yksi on Tietoisuuden timantti ja sitä voi käyttää esimerkiksi kehityskeskustelun välineen. Harjoite kaksi on Stanley H.Block MindBodeBridge harjoitus (mielen ja kehon väliin yhteys). Luontaisesti näemme ympärillämme uhkia ja toistamme helposti vanhaa kaavaa , historiaa. Tämä liittyy hermosolujen välisiin yhteyksiin. Ajatusmalleista ja sisäisestä puheesta on hyvä tulla tietoiseksi, vain sitä kautta voimme niitä muuttaa. Tässä harjoituksessa voimme lisätä myönteisyys ja katkaista kriittistä puhetta. Kriittinen puhe kuormittaa, vie energiaa ja väsyttää. Pitkin päivää voi tehdä havaintoja siitä missä se ajatus pyörii.Kuinka usein se on asioissa joihin ei voi vaikuttaa ja joista me emme voi päättää. Ajatuksen siirtäminen asioihin joista voi päättää ja joihin voi vaikuttaa.Se muuttaa meidän ajatteluenergiaa.Tsekkaa muutaman kerran päivässä asiaan -missä minun huomio on?   


 


Harjoite 1. 

Kehityskeskustelu Tietoisuuden Timantti-menetelmällä

Pohdi omassa työssäsi seuraavia asioita. Mieti hetki oman työtimanttisi ydinkohtia- missä ovat vahvuutesi, voiman lähteesi, muutokset ja miten aiot ne toteuttaa. 


1.Pohdi mitä ovat sinun vahvuutesi työssäsi.

2. Pohdi mikä motivoi ja saa sinut innostumaa työssäsi 

3. Pohdi mistä saat voimaa ja energiaa

4.Miten toimit paineessa ja stressissä

5. Mikä on lahjasi eli mitä tahdot antaa työhön

Muutos   

6.Mitä  olet jo muuttanut

7.Minkä muutoksen eteen teet vielä töitä

8. Mitä tapahtuu kun muutos ilmenee ja miten se vaikuttaa ajattelu, tunne ja toimintamalleihin

Kasvuportti

MIHIN VOISIT ROHKEASTI HEITTÄYTYÄ   


Harjoite 2. 

Stanley H.Block MindBodeBridge harjoitus tähän. Jaana Hautalan kehittämä lyhennetty versio löytyy täältä youtube videoltani: https://www.youtube.com/watch?v=9-8Uj_W26s8&t=40s

Kun tätä harjoittelua tekee systemaattisemmin, se kehittää ajattelua sekä myönteisyyttä.

 

Varaa välineeksi tyhjä paperi ja kynä


Piirrä paperiin soikio ja ympyrän sisälle (työ-)asia, jokin huoli,asia, ihminen, tapahtuma,  tms., joka vie energia ja vaikuttaa kuormittavasti mieleen, stressaa,ärsyttää, jne.

Se jälkee kirjaa paperille soikion ympärille kaikki ne asiat, jotka tähän liittyvät (ilma sensuuria). Seuraavaksi kirjaa kaikkia tunteita, tuntemuksia ja reaktiota, joita asia sinussa herättää.

Sen jälkeen jätä paperi pöydälle viereen. 

Tee muutaman hengitysharjoitus, sulje silmät ja ota hyvä asento.  Ota kynä käteen ja lähde pyörittämään kynää, pidä silmät suljettuina. Siirrä samalla aistiminen kuuloaistiin-mitä kaikkia ääniä kuulet ympärillä, siinnä tilassa missä olet. Kiinnitä huomio ainakin kolmeen ääneen yksi kerrallaan.Jatka koko ajan kynän pyörittämistä Siirrä seurvaaksi huomio näköaistimukseen (pidä kuitenkin silmät kiinni). Mieti kolmea asiaa joita huoneessa on. Ja anna mielen muodostaa kuva niistä asioista. Jatka kynän pyörittämistä edelleen.

Keskity sen jälkeen tuntoaistimukseen.Miltä esim. lattia tuntee jalkoja vasten, miltä vaatteet tuntuvat päällä, entä tuoli alla. Jatka koko ajan kynän pyörittämistä.

Tee lopuksi vielä sinulle luontainen pitkä hengitys ja annan ilman kulkea sinne minne se kehossasi nyt haluaa virrata.

Sen jälkeen avaa silmät ja katso ympärille jotain sellaista mitä et ole koskaan huomannut.

Seuraavaksi tehdään harjoitus uudelleen.Ota tyhjä paperi ja kirjoita siihen sama tilanne, asia, ihminen jonka kirjasit aikaisemmin. Ja kirjaa seuraavaksi mitä tämä asia sinussa nyt herättää, tunteet,ajatukset, jne.


Mitä harjoitus sinulle antoi, mitä tapahtu? Muutos voi olla myönteisyyden lisääntyminen, uusien näkökulmien avaaminen tai  kuorma ja stressi vähenee. Tätä harjoitusta kannattaa tehdä monta kertaa, sillä saadaan mielen ja kehon yhteyttä vahvistettua.       




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Less is more – yhteystaidot työhyvinvoinnin avaintekijänä