Me yhdessä muutoksessa



Olemme uuden edessä. Työyhteisömme valmistautuu suureen muutokseen, joka siintää muutaman vuoden päässä tulevaisuudessa. Muutos on aina iso asia työyhteisössä. Se herättää suuria tunteita. Työyhteisön jäsenillä on erilaiset kyvyt ja valmiudet kohdata ja käsitellä muutosta. Muutos vaatii meiltä kaikilta suuria ponnisteluja; on jaksettava itse kohdata epävarmuutta ja epätietoisuutta tulevasta, mutta myös kohdata kollegoiden erilaiset näkemykset asioihin. Muutokseen liittyvä epävarmuus ja epäselvyys synnyttävät aina myös muutosvastarintaa. Luotamme, että hyvällä yhteishengellä ja avoimella keskustelulla päihitämme muutokseen liittyvät epävarmuustekijät ja muutosvastaisuuden.

Omassa työyhteisössämme olemme lähteneet rakentamaan muutostilanteen yhteisöllisyyttä keskustelevilla työpajoilla. Olemme halunneet antaa kaikille mahdollisuuden ilmaista omia ajatuksiaan tulevaan muutokseen liittyen: millaisia toiveita ja unelmia heillä on, millaisia uhkia tai pelkoja muutokseen liittyen he kokevat.  Mitä mahdollisuuksia he näkevät tulevassa muutoksessa, mitä haasteita he uskovat kohtaavansa. Vaikka keskusteluissa halusimme antaa mahdollisuuden puhua peloista, haasteita ja mahdollisista uhista, tavoitteenamme oli ohjata keskustelu toiveiden, unelmien ja mahdollisuuksien kautta positiivisille urille. Näin rakennamme positiivista perustaa muutokselle ja luomme työyhteisössä uskoa sille, että yhdessä me onnistumme. Näiden keskusteluiden pohjalta työstämme sitä, mitä hyvää toivomme työssämme ja työyhteisössämme pysyvän. Tälle hyvälle rakennamme muutoksen myötä uuden.

Halusimme alkaa valmistella työyhteisöämme muutokseen hyvissä ajoin. Uskomme, että mitä aikaisemmin muutokseen valmistaudutaan, sitä helpompi se on kohdata. Hyvällä valmistautumisella annamme jokaiselle aikaa käsitellä omia muutokseen liittyviä tunteita ja ajatuksia. Ylläpitämällä avointa keskustelua muutoksesta, estämme muutosmörköä kasvamasta työyhteisössämme ylitsepääsemättömäksi esteeksi. Työntekijöiden osallistaminen, aito kohtaaminen ja kokemus kuulluksi tulemisesta rakentavat luottamusta ja sitä kautta yhteenkuuluvuutta työyhteisössä. Nämä voimavarat kannattelevat meitä muutoksen pyörteissä.

Olemme vasta muutospolkumme alussa, mutta kuljemme sitä luottavaisin mielin. Koulutuksesta saadut ideat ja ajatukset toimivat kompassinamme ja antavat meille suunnan; sydämessämme tiedämme, mihin kulkea.

Tiina & Taija

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Less is more – yhteystaidot työhyvinvoinnin avaintekijänä